Story of my life

My photo
This site is dedicated to my father who died 35 years ago! I am 38! I owe him the virus of cooking!

Sunday, November 13, 2011

Κοτόπουλο κρασάτο με σπιτικό πέστο λιαστής ντομάτας

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΠΙΑΤΟΥ: ΔΥΣΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ

1 κοτόπουλο περίπου 1.800γρ.-2 κιλά (κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό), κομμένο σε μερίδες

2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτά φετάκια

400ml κόκκινο ξηρό κρασί

100γρ. μαύρη σταφίδα

2-3 κουτ. Σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

80ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για το πέστο της λιαστής ντομάτας

100γρ. λιαστές ντομάτες (συντηρημένες σε λάδι), καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

2 σκελίδες σκόρδου

1 φλιτζ. τσαγιού φουντούκια (καλά χτυπημένα στο μπλέντερ ή το μούλτι, να γίνουν σκόνη)

Τα φύλλα από ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα

1 κουτ। γλυκού μουστάρδα της αρεσκείας μας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πέστο λιαστής ντομάτας:

Βάζουμε τα υλικά (λιαστές ντομάτες, σκόρδο, φουντούκια, μαϊντανό και μουστάρδα) στο μπλέντερ ή το μούλτι και τα πολτοποιούμε καλά. Για να «βοηθήσουμε» την πολτοποίηση μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο λάδι.

Κοτόπουλο:

Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου με το αλεύρι, τα τινάζουμε να φύγει το περιττό και τα σοτάρουμε σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν καλά απ’ όλες τις πλευρές। Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα। Στην ίδια κατσαρόλα και στο ελαιόλαδο που έχει μείνει σοτάρουμε στη συνέχεια τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν κι αυτά, αλλά χωρίς να καούν. Τότε τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν καλά από το λάδι. Αδειάζουμε και σκουπίζουμε την κατσαρόλα από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ξαναβάζουμε μέσα τα κρεμμύδια με τα κομμάτια κοτόπουλου σε μέτρια φωτιά. Όταν αρχίσουν να αχνίζουν, τα σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να γίνει καλά το κοτόπουλο και να μελώσει η σάλτσα. Αν ενδιάμεσα σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, προσθέτουμε το πέστο λιαστής ντομάτας, ανακινούμε την κατσαρόλα ώστε να διαλυθεί το πέστο στη σάλτσα, ρίχνουμε και τις σταφίδες και σιγοβράζουμε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου 15 λεπτά. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν πήξει η σάλτσα καλά και μελώσει.

Πηγή: Γαστρονόμος

No comments:

Post a Comment