Story of my life

My photo
This site is dedicated to my father who died 35 years ago! I am 38! I owe him the virus of cooking!

Wednesday, November 9, 2011

Μοσχαρίσιο Φιλέτο με κρούστα από φυστίκι Αιγίνης και πουρέ από κάστανο

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΠΙΑΤΟΥ: ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ
Υλικά για τέσσερα άτομα

4 μοσχαρίσια φιλέτα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γλ. Μουστάρδα
αλάτι και φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για την κρούστα
120 γρ. φιστίκι Αιγίνης
80 γρ. γαλέτα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κλωναράκια μαϊντανό
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη

Για την σάλτσα
5 κ.σ. βούτυρο Φρέσκο
½ μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί
2 καρότα κομμένα σε μικρά κυβάκια
1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
100 βούτυρο Φρέσκο
10 γρ. κακάο
αλάτι και φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φιλέτα από ορισμένα κομμάτια που έχουν λίπος - κρατώντας τα για να χρησιμοποιηθούν για την σάλτσα- δίνοντας έτσι στα φιλέτα ένα ωραίο ομοιόμορφο σχήμα.

Σε μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τις 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο και ροδίζουμε τα κομμάτια από τα φιλέτα που κρατήσαμε. Προσθέτουμε το καρότο και το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και μόλις μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά, ρίχνουμε το κρασί κι αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να μειωθεί αρκετά ο όγκος, υπολογίζοντας ότι θέλουμε 260 ml ζουμί. Σουρώνουμε, και κρατάμε το ζουμί.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε το ζουμί μαζί με τα 100 γραμμάρια βούτυρο και το κακάο. Σιγοβράζουμε χτυπώντας με το σύρμα ακατάπαυστα μέχρι η σάλτσα μας αποκτήσει την υφή που επιθυμούμε.

Σε ένα Thermomix ή απλό μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά της κρούστας μέχρι το μίγμα ομογενοποιηθεί.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα μοσχαρίσια φιλέτα μέχρι να αλλάξει το χρώμα τους, περίπου για πέντε λεπτά από την κάθε πλευρά. Αφαιρούμε και μόλις κρυώσουν λίγο, τα αλείφουμε με μουστάρδα, κολλάμε πάνω τους το μίγμα της κρούστας και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 55 βαθμούς για μισή ώρα.

Σερβίρουμε το ελάφι μαζί με την σάλτσα και πουρέ από κάστανο. Ο πουρές από κάστανο, εκτός του ότι βέβαια βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε, γίνεται ακριβώς όπως και ο πουρές πατάτας. Εγώ βάζω όμως και αρκετή ποσότητα πατάτας στα κάστανα για να μην είναι πολύ γλυκός ο πουρές!

Enjoy!!!

Πηγή: Η συνταγή αυτή προέρχεται από το μυαλό του Αθηναγόρα με τη μόνη διαφορά ότι χρησιμοποιώ μοσχάρι αντί για ελάφι!

No comments:

Post a Comment