Story of my life

My photo
This site is dedicated to my father who died 35 years ago! I am 38! I owe him the virus of cooking!

Wednesday, November 9, 2011

Τούρτα πραλίνας για τα 2α γενέθλια της μπέμπας!

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΠΙΑΤΟΥ: ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ

Υλικά για τη βάση της πραλίνας: 400γρ. φουντούκια, 200γρ. ζάχαρη

Υλικά για το γκλάσο: 200γρ κουβερτούρα 55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια, 200γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 30γρ μέλι

Υλικά για τη μους σοκολάτας-πραλίνας: 150γρ। κουβερτούρα 55% κακάο, κατά προτίμηση τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια, 380γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε μορφή γιαουρτιού, 230γρ. πραλίνα φουντουκιού (από τη βάση της πραλίνας)

Υλικά για το μπισκότο: 30γρ. αλεύρι, 85γρ. φουντούκι σε σκόνη (αλεσμένο στο μπλέντερ), 100γρ. ζάχαρη άχνη, 50γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 4 ασπράδια αυγού

Υλικά για την κρέμα πραλίνας: 125γρ. γάλα, 125γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 30γρ. ζάχαρη, 3 κρόκοι αυγών, 150γρ. πραλίνα φουντουκιού (από τη βάση πραλίνας), 200γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή, 1 ½ (7γρ) φύλλο ζελατίνας

Εκτέλεση

Για την βάση της πραλίνας: Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, έτσι ώστε να αρχίσει να καραμελώνει. Όταν ρίξουμε όλη τη ζάχαρη και πάρει σκούρο ξανθό χρώμα, ρίχνουμε τα φουντούκια, αφού προηγουμένως τα έχουμε ζεστάνει στο φούρνο ή στο φούρνο μικροκυμάτων, έτσι ώστε να είναι ζεστά όταν πέσουν στην καραμέλα. Ανακατεύουμε έως ότου ανακατευτούν καλά με την καραμέλα, αλλά προσέχουμε να μη μείνουν πολύ και η καραμέλα πικρίσει. Τα απλώνουμε αμέσως σε μια λαδόκολλα ή σε μια επιφάνεια σιλικόνης και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Παίρνουμε τα 350-400 γραμ, αφήνοντας τα υπόλοιπα για γαρνίρισμα και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ, τόσο ώστε να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα.

Για το γκλάσο: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και, πριν πάρει βράση, την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ομογενοποιούμε πολύ καλά με μπλέντερ χειρός ή με μαρίζ, όχι με σύρμα, προσθέτοντας και το μέλι.

Για τη μους σοκολάτας-πραλίνας: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρι ή σε φούρνο μικροκυμάτων, τόσο ώστε η θερμοκρασία της σοκολάτας να είναι στους 50-55°c. Ανακατεύουμε μαζί με την πραλίνα με μια μαρίζ και ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά.

Για το μπισκότο: Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη άχνη και τα ανακατεύουμε με τη σκόνη φουντουκιού (εδώ να σημειώσω ότι τα φουντούκια ή τα αμύγδαλα γίνονται σκόνη σε μπλέντερ με την βοήθεια άχνης ζάχαρης). Στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μαρέγκα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Σε μια λαδόκολλα, δημιουργούμε δυο δίσκους διαμέτρου 22-24 cm. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180° c για 15-20 λεπτά.

Για την κρέμα πραλίνας: Βάζουμε την κρέμα με το γάλα στη φωτιά και ανακατεύουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά και τους προσθέτουμε στο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι τους 84° c, έτσι ώστε να μη βράσει και κόψει το αυγό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνας, αφού προηγουμένως τα έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά, μαζί με την πραλίνα, αφήνουμε να κρυώσει, όχι να πήξει και προσθέτουμε την παχύρρευστη κρέμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα χαμηλό τσέρκι, διαμέτρου 22 cm και ύψους 1 cm και το τοποθετούμε στην κατάψυξη έως ότου το μείγμα παγώσει πάρα πολύ και να μπορούμε να το ξεφορμάρουμε με τα χέρια μας.

Συναρμολόγηση:

Σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 cm τοποθετούμε τον ένα δίσκο μπισκότου, απλώνουμε τη μισή από τη μους σοκολάτας - πραλίνας, καλύπτουμε με το δεύτερο δίσκο μπισκότου και πάνω από αυτόν τοποθετούμε την παγωμένη κρέμα πραλίνας। Αδειάζουμε την υπόλοιπη μους σοκολάτας - πραλίνας, ισιώνουμε την επιφάνεια και τοποθετούμε στην κατάψυξη। Αφήνουμε για αρκετή ώρα και γκλασάρουμε. Γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα φουντούκια.

Η εικόνα βέβαια δείχνει επικάλυψη με σαντιγύ λόγω γενεθλίων της κορούλας μου :)))))


Πηγή: Εννοείται όμως ότι η συνταγή είναι από τον κορυφαίο του είδους κο Στέλιο Παρλιάρο.

No comments:

Post a Comment